A split second

A split second

Behoor jij tot de lezer die de tijd genomen heeft om een van de oefeningen uit mijn vorige blogs te gaan doen? Of dacht je dat je dat te veel moeite kost? Dat je er misschien geen tijd voor had.

Ik neem graag de tijd en de moeite om te laten zien, dat aandacht hebben of nemen moeiteloos kan en jou daardoor energie geeft. In eerste instantie moet je er natuurlijk wel iets voor doen. Je moet dit stukje lezen. En als je niet afgeleid wordt – door je kinderen, je mobiel, sociale media of de tv – dan lukt dat uiteraard gemakkelijk. Kijk zover ben je al… Dat is namelijk exact wat vaak gebeurt. Je verricht een bepaalde taak en ineens word je afgeleid door iets anders. Dat gebeurt door dat er een bepaald zintuig open staat en een signaal van buitenaf waarneemt. Dat zijn bijvoorbeeld je oren, die vrij gemakkelijk een bepaalde beltoon van je telefoon oppikken of het roepen van je naam. Of denk maar aan de geur van heerlijke koekjes in de oven of die verbrande stoofpot. Onze neus pikt dit gewoon op, ongeacht waar we mee bezig zijn. Fijn, dat dit zo’n goed functionerend systeem is. Je krijgt de keuze om in een split second te beslissen of je geconcentreerd bezig blijft of reageert op het signaal en stopt waar je mee bezig bent. Daar is in het geval van een verbrande stoofpot of een gillend kind met een open knie niets mis mee.

Maar als we nu de hele dag alert blijven voor signalen van buitenaf, worden we daar uiteindelijk doodmoe van. Als continu onze alarmbellen aan staan, gaat dit ons op den duur meer energie kosten dan dat het ons oplevert en in het ergste geval blijven veel taken onaf liggen.

Voel je met me mee? Herken je dit?
Wellicht durf je dan even stil te staan bij de volgende vragen en eerlijk tegenover je zelfs te zijn: Wat zijn de klusjes, die blijven liggen omdat iets anders je aandacht trok? Wat breek jij makkelijk af om vervolgens iets anders te gaan doen?
Wat maakt dat jij in een split second beslist of je blijft of gaat? Let wel: Welke beslissing je uiteindelijk neemt, doet niet ter zake.

Voorafgaande aan de oefening deel ik met jou graag de volgende tips:

Wees zacht met jezelf en je beslissing.

Alles is goed, wat je ook doet.

Bekijk jezelf vanuit een open nieuwsgierigheid.

Merk kleine interne seintjes op: geïrriteerdheid, enthousiasme, hectiek, lusteloosheid of besluiteloosheid.

Neem eens de tijd voor de volgende vragen:

  • Besef in de komende dagen, wanneer je op het punt staat om van koers te veranderen.
  • Waar wordt de koersverandering door getriggerd?
  • Welk zintuig is op dat moment actief?
  • Wat maakt dat je blijft en wat maakt dat je gaat?

Stel nu, dat je geïnteresseerd bent en meer wilt weten over ‘a split second’ nodig ik je uit een uittreksel van het werkboek in wording aan te vragen. Daarin vind je deze en andere vragen en is er ruimte voor jouw persoonlijke antwoorden.

Meer informatie over het online spreekuur vind je hier.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *