Yoga voor je rug

Anderhalf jaar terug heb ik in een nieuwsbrief 3 verschillende oefeningen voorgesteld. Als je deze oefeningen ‘s morgens doet, helpt het de afvalstoffen die zich ‘s nachts verzameld hebben af te voeren. Daardoor beweeg je overdag soepeler en met minder pijn. Het voorkomt rugproblemen en je voelt je meteen fitter. Niets is  leuker, dat je deze oefeningen terugziet in een filmpje van twee hoogstaande fysiotherapeuten uit Duitsland. Exact dezelfde oefeningen met een goede uitleg (in het Duits – maar misschien voor sommigen best verstaanbaar). Zij bekijken het wel vanuit een erg fysiologische hoek. Daarmee bedoel ik dat – wat mij betreft – de werkelijke, pure aandacht voor je lichaam, je adem, het aarden een beetje tekort komt. Maar goed, daarvoor zijn er yogadocenten.

Op het einde is er nog een leuke aanvulling…  Ontbreekt er bij jou de rugrol daarvoor wordt gebruikt, wees dan welkom voor een heerlijke massage bij mij. Maak gerust een afspraak!

Ben je de oefeningen kwijt of heb je zin in een leuke opfrisser, lees nog eens mijn nieuwsbrief of bekijk het filmpje hieronder:

Je lichaam zal er blij mee zijn!

Met dank aan Liebscher & Bracht!

Every end is a new beginning…

Mijn oma had altijd een mooie slotzin: ‘Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan, en de tijd van gaan is nu gekomen!’
Sommigen van jullie zullen nú precies weten, wat ik bedoel…
Na meer dan 18 jaar met plezier in Vollenhove te hebben gewoond, pakken wij vele dozen, koffers, tassen om naar het zuiden van het land te verhuizen.
In deze periode is enorm veel gebeurd: we hebben hele fijne tijden gehad waarin we twee geweldige meiden groot hebben zien worden. Inmiddels studeren zij allebei en wonen op kamers.

Velen van jullie weten, dat het voor Ton moeizaam is geweest om hier in de regio een baan te vinden. Behalve op zijn zeilbootje ging het hem niet altijd voor de wind. Sinds ruim een jaar werkt hij voor een bedrijf in Eindhoven. Het eerste half jaar was zijn standplaats Parijs – zeker niet verkeerd!!! – en sinds december woont hij in onze caravan in Veldhoven.

En nu vertrek ook ik!
Dat betekent – voor jou als cursist – dat ik na ruim 14 jaar, zo’n 30 cursisten, een stuk of 60 zwangerschapsyoga-baby’s stop met mijn yogalessen hier in Vollenhove. Voor mij was dit een waanzinnig mooie tijd, waar ik met heel veel plezier aan terug zal blijven denken!
Begonnen ergens in januari 2004 op onze zolder, waar ik straks ook mijn laatste yogales hier in Vollenhove zal geven.
Het is bijna niet beschrijven hoe het voor mij voelt dat sommigen zo lang en zo trouw op les zijn blijven komen. Als ik er over nadenk, dan is dat wat me nog het meest ontroert. Maar al was je er één seizoen, zelfs dan blijf ik je liefdevol herinneren.

Je snapt het wel, in mijn hart zal je nooit vergeten worden! Geen enkele cursist, geen enkele leraar, medestudent, vriend of vriendin zal ik uit mijn geheugen kunnen wissen. De nieuwe wet van de privacy zal daar vast geen rekening mee gehouden hebben. Maar omdat ik toch graag voldoe aan de regeltjes, lees op mijn site gerust de privacy verklaring door. En onderaan deze nieuwsbrief vind je ook de link waar je je kunt uitschrijven voor nieuws over …

… mijn toekomstige activiteiten
Als je me blijft volgen, zal je binnenkort meer horen over de planning voor het voorjaar van 2019!
Want dat ik niet stil blijf staan, moge duidelijk zijn!

In eeuwigheid & liefde verbonden!

Namasté!

Yoga is voeding

Van yoga-beoefenaars is algemeen bekend dat de meesten zich vaak wat meer bewust zijn van hetgeen zij eten en drinken. Sommigen zweren bij biologische voeding, anderen eten vegetarisch of veganistisch en zelfs ayurvedisch en 5-elementen-voeding zijn onder yogi’s alom bekende begrippen. Hoe dan ook, als je yoga beoefent, kijk je bewuster naar wat je doet, dus ook naar wat je tot je neemt.

Meer lezen

Yoga – balanceren tussen spanning en ontspanning

Tijdens mijn yogalessen vraag ik regelmatig hoe een bepaalde oefening ervaren wordt? Ik ben altijd zeer benieuwd naar de prachtige antwoorden. De meer ervaren cursisten weten, dat ik niet gauw tevreden ben met een antwoord als: ‘Oh, goed!’ of ‘Prima, ik voel helemaal niets.’ ‘Ja, in mijn rug trekt het iets, maar verder prima!’ Soms hoor ik: ‘Nee, dit is geen oefening voor mij!’ of ‘Dit kan ik niet zo goed, ik was hier nog nooit goed in!’

Meer lezen

Yoga – een therapie voor het leven

 

Het RTL Nieuws meldde onlangs weer dat yoga en meditatie de ziektekosten flink kan verlagen. Wat ben ik blij met deze berichten! Zelf kan ik mij een leven zonder yoga niet meer voorstellen en heb ik mijn huisarts in geen jaren meer gezien. “Ik voel me veel beter sinds ik yoga doe en ik let beter op mijzelf.” hoor ik cursisten vaak zeggen.

Beter op jezelf letten kan een genezend effect hebben op het lichaam.

Meer lezen

Yoga – een zacht dekentje van liefde

Een leven zonder yoga kan ik mij niet meer voorstellen. Mijn eerste les heb ik ervaren op mijn 16de. Inmiddels geef ik al meer dan 10 jaar yogalessen voor uiteenlopende doelgroepen. Bij mij komen vrouwen, mannen, soms kinderen en zwangeren. Sommige van hen hebben stress- of burn-outklachten. Anderen willen aansterken na ziekte.

Elke yogales heeft zijn eigen charmes en zijn eigen kleur, elke keer opnieuw. Bij iedere nieuwe yoga-ervaring tune ik opnieuw in op elke individuele cursist en wat zij of hij op dat moment met zich meebrengt. Dat kan pijn zijn of spanning, stress of boosheid, maar ook drukte. Meestal is de cursist zich daar niet erg van bewust en ziet deze kant van zichzelf liever niet. “Er was zoveel onrust in mijn hoofd, ik kon helemaal niet ontspannen!”, hoor ik cursisten wel eens zeggen.

Meer lezen

Leren voelen

‘Ik doe wél de oefeningen, maar voelen? Hóó maar!’ Dat was mijn instelling toen ik in september 2003 met mijn docentenopleiding bij Samsara in Bilthoven begon. De ervaring die ik had met Yoga was toen nog vooral oefeningen doen.

Vier jaar later schreef ik een afstudeerscriptie over mijn proces in het leren VOELEN.

Meer lezen

Delen en helen

Studio Seele

 34 Jaar jong was ik toen bij mij borstkanker werd geconstateerd. Mijn wereld stortte in. Ik was actief, had twee geweldige dochters van drie en vijf jaar en we woonden net een jaar in ons eigen huis. Niets wees erop, dat ik een ernstige, zelfs levensbedreigende ziekte onder de leden had. Ik lette altijd op goede voeding, deels biologisch, deels vegetarisch, veel groente en fruit en ik deed aan yoga. Verschillende mensen in mijn omgeving waren er ook verbaasd over, dat ik kanker kreeg. Mij verbaasde het niet! Mijn vader was met 32 overleden aan darmkanker. Ik was al 2 jaar ouder dan hij.

Meer lezen