Brandend maagzuur: wat doe jij?

Brandend maagzuur

Een artikel over brandend maagzuur in de Volkskrant… ik ben meteen nieuwsgierig. Want heel eerlijk, ik heb er ook weleens last van. Dat dat branderige gevoel in de slokdarm langzaam naar boven stijgt. Heel irritant.

Als yogadocent wordt ik meteen enthousiast als ik het tussenkopje ‘middenrif’ lees. Want het middenrif is dé enige, echte ademspier in je lijf. Tijdens mijn lessen en behandelingen leg ik veel nadruk op een bewuste in- en uitademing met behulp van deze spier. Hij ligt vlak bij de klep, die ervoor zorgt, dat brandend maagzuur voelbaar word.

Ik heb zelf ook weleens last van brandend maagzuur. Net een beetje te veel alcohol, daarbij een deftige erwtensoep en later op de avond sushi. Dan vraag je erom. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Ik ben een bescheiden eter en drinker.

Je begrijpt mijn interesse voor dit artikel. Ik lees wat de oorzaak is en waardoor brandend maagzuur kan verergeren. En dat pillen slikken niet altijd handig is bij deze kwaal. Het eindigt met de tip van Ben Witteman, maag-darm-leverarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en hoogleraar voeding en darmgezondheid aan de Wageningen Universiteit:

‘Eet minder vet, loop rechtop en val een paar kilo af.’

Ik ben stomverbaasd. De arts legt wel de functie van het middenrif uit, maar heeft het met geen enkel woord over de ademhaling.

Brandend maagzuur verhelp je met deze eenvoudige oefening

Ga op je buik liggen en leg je handen op elkaar onder je voorhoofd. De ellebogen wijzen naar buiten. Je benen leg je in een lichte, maar vooral, gemakkelijke spreidstand met de tenen naar buiten. Speel met de ruimte tussen je rechter en je linker voet. Soms is iets dichter bij elkaar prettiger, een andere keer wil je ze liever iets verder uit elkaar leggen.

Lig je lekker? Kun je in deze houding echt tot rust komen? Kun je ontspannen? Misschien vind je het prettig de ene keer je hoofd naar links te laten kijken, de andere keer naar rechts. Je kunt ook je voorhoofd op je handen leggen.

Voel hoe je adem naar binnen stroomt, voel hoe je adem naar buiten stroomt. Gaat dat snel of rustig, regelmatig of onregelmatig? Gaat het vloeiend of hakkelend? Neem dit allemaal waar. Je kunt hierin niets fout doen. Je kunt het alleen maar opmerken, hoe het bij jóu en op dít moment is. Niets meer dan dit.

Breng je aandacht bij je buik- en borstruimte. Waneer en waar voel je het ruimer worden ervan en het inkrimpen?

Neem hier gerust 8 tot 10 minuten tijd voor. Voor je weer overeind komt, beweeg rustig wat met je hoofd, je armen en je benen. Schud wat heen en weer.

Loop rechtop

Als je klaar bent met de oefening, voel hoe je staat. Sta je rechtop? Fijn, want zoals de Ben Witteman in het artikel over ‘branden maagzuur’ verteld: Loop rechtop. Yoga draagt daar vanzelfsprekend aan bij. Met deze oefening sla je twee vliegen in één klap. Brandend maagzuur vermindert en je houding verbeterd/

Heb jij weleens last van dit brandend maagzuur of wil je graag rechtop lopen, klop gerust aan bij mij. Met enkele, simpele oefeningen hoef je de volgende keer niet meteen naar de pillen te grijpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *