Steeds vaker hoor ik van de deelnemers uit mijn lessen, dat zij het fijn zouden vinden om oefeningen ook thuis te doen. Misschien geldt dit ook voor jou.
Dan heb ik hier een eerste reeks oefeningen. Deze zijn uitermate geschikt om ’s morgens direct na het opstaan te doen.

Deze drie oefeningen laten je de flexibiliteit van je lichaam ervaren en – naarmate je de oefeningen vaker doet – zal dit de flexibiliteit vergroten. Dit komt omdat – mits je alle drie de oefeningen doet – je de wervelkolom in al zijn richtingen op beweegt.

Tijdens de eerste oefening beweeg je naar voor een achter, tijdens de tweede oefening naar rechts en links en met de derde oefening laat je de wervelkolom om zijn eigen as roteren. Een grotere flexibiliteit laat je  meer ruimte in je lijf ervaren, een soort onbegrensdheid. Ga je het proberen?

Beluister hier de oefeningen

Oefening 1

Sta recht op, de armen hangen zwaar naar beneden en de aandacht is in je voeten aan de grond. Hoe voelt de grond? De structuur van de grond? Het materiaal? Waar voel je je gewicht? Neem hier rustig de tijd voor!
1. Breng je armen gestrekt boven je hoofd en schuif het bekken naar voren.
Voel de kracht in je rug, voel de ruimte aan de voorkant van het lichaam.
Voel de kracht van het lichaam.
2. Kom rustig in het midden terug – de armen nog boven je hoofd. Buig vanuit je bekken – je rug en armen in een lange rechte lijn – voorover.
Voel de lengte in je rug.
Voel hoe je armen, schouders en hoofd losjes naar beneden kunt laten hangen.
3. Alvorens je omhoog komt, buig je knieën licht en met een ronde rug kom je overeind, met je armen boven het hoofd buig je weer naar achter.
Je kunt deze oefening een aantal keren herhalen. Eindig altijd na de voorovergebogen houding.
4. Voel na.

Variaties
1. Dit kan in een heel rustig tempo, bijvoorbeeld op je adem. Daarbij adem je in als je de armen boven het hoofd brengt en weer uit als je voorover komt.
2. Je kunt de aparte houdingen ook langer aanhouden, gerust ook een halve of hele minuut. Op de achterover gebogen houding, ligt dan de nadruk meer op de inademing. Op de voorover gebogen houding ligt de nadruk meer op de uitademing.
Voel wat goed voelt voor je.

Tip voor meer effect
In plaats van oefening 1 zou je er ook voor kunnen kiezen de zonnegroet te doen. Er zijn verschillende variaties van de zonnegroet. Kijk hier als je wilt weten hoe ik hem in mijn lessen aanbiedt.

Oefening 2

Voor de tweede oefening kom je in een spreidstand staan, de voeten iets breder dan heupbreed uit elkaar.
De armen laat je langs het lichaam hangen met de handpalmen op de zijkant van je bovenbenen.
1. Je brengt heel rustig je rechter arm zijwaarts omhoog over je hoofd en je helt naar links. Je rechter arm gestrekt over je hoofd en met je linker hand mag je steun zoeken op de zijkant van je linker bovenbeen.
Adem tijdens de houding heel rustig in en uit.
Voel de lengte aan je rechter zijde.
Voel de kracht in je lichaam.
Voel je adem.
Bij het terugkomen laat eerst je rechter arm weer teruggaan en breng dan eerst het lichaam terug in de staande houding.
2. Herhaal dit dan om het lichaam aan de linker zijde te openen.
Luister naar je lichaam om te voelen, hoe fijn dit is.
3. Herhaal de oefening een aantal keren en voel na.

Variaties
Herhaal desgewenst een aantal keren.
Kies eens voor een rustiger tempo of juist een sneller tempo.

Oefening 3

Voor de derde oefening kom je in een spreidstand staan, de voeten iets breder dan heupbreed uit elkaar.
De armen breng je zijwaarts omhoog op schouderhoogte.
1. Je draait met je hele lichaam en je armen in een lange rechte lijn naar rechts. Je hoofd draait mee naar rechts om zo met je hele lichaam nog een stukje verder te kunnen draaien. Daarna buig je je linker arm – nog steeds op schouderhoogte. Je linker hand wijst vervolgens ook naar rechts. Daardoor kun je eventueel nog een klein beetje verder naar rechts draaien. Kijk naar rechts en adem rustig in en uit.
2. Breng de armen vervolgens weer in een lijn. Draai richting het midden en verder door en herhaal de oefening aan de linker kant.
3. Beëindig de oefening door met de armen op schouderhoogte terug te komen in het midden en ze vervolgens rustig te laten zakken.
Herhaal desgewenst een aantal keren.
4. Voel na.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *