Meditatief breien

Hoi, ik ben Christiane en in dit blog vertel ik je graag iets over mijn hobby breien. Als kind van 6 of 7 heeft mijn moeder mij leren breien. Dat ging niet heel subtiel. Daar zat best veel frustratie, terwijl ik het heel graag deed. Maar het was niet gauw goed genoeg in haar ogen. Hier lees je hoe ik desondanks nu het breien tot een meditatieve bezigheid heb getransformeerd, waar ik graag mee bezig ben.

Rust door meditatief breien

De steken op mijn naald schuif ik op gevoel van links naar rechts. Keurig staan ze naast elkaar, volledig regelmatig. Ik brei een sjaal volgens de Fair Ilse-techniek met 5 verschillende kleuren en 25 verschillende patronen maar soms ook gewoon maar een paar warme sokken. Als er een foutje in zit, of te groot geworden is, haal ik het breiwerk met het zelfde gemak weer uit.

Dit lukte me niet altijd zo gemakkelijk. Soms zat er in mijn buik een knoop die me vertelde, dat ik niet goed genoeg was. Soms ervaar ik dit als een zwaarte, die steeds groter en dichter wordt, terwijl het donkerpaarse bolletje naast me kleiner wordt en straks geheel oplost.

Aandacht voor het gevoel in je handen

Ik wou dat mijn gedachtes ooit op waren, net als dat bolletje wol. Het is schapenwol, net zo zuiver als mijn brein met vragen. Sommigen zeggen, dat het pikt. Ik voel de ruwheid ervan onder mijn vingers. Mij pikken alleen de woorden van mijn moeder: Geef maar hier, dat kun jij toch niet. Dan trok ze het heel eind weer uit en kon ik van voorafaan beginnen. 

Nu bepaal ik zelf wanneer ik een foutje laat zitten of weer uittrek. En dat doe ik geregeld. Dan ben ik blij, want ik kan even naar boven kijken en denk ik: jij bent zeker trots op mij, al heb je het nooit kunnen tonen.

Spanning door trauma

Mijn voet, die ritmisch op en neer gaat, vraagt om mijn aandacht, net als de steken, die van de ene op de andere naald glijden. Het is hetzelfde ritme als dat van mijn voet.
Ik laat hem gaan, niet de steek maar de voet; mijn been ontspant. Dit is voor mij het seintje om op onderzoek te gaan naar nog meer spanning in mijn lijf. Ik voel de naalden. Ze zijn warm geworden door de warmte van mijn handen. Mijn schouders zijn ook vaak gespannen als ik brei. De boodschap is, dat het af moet, dat ik sneller moet breien. Beiden laat ik voor een moment los, de schouders en de gedachte.
Blindelings wikkel ik de paarse draad over mijn linker wijsvinger en de beige draad over mijn rechter wijsvinger. De steken verhuizen onder mijn vingers door van de linker naald naar de rechter naald. Steeds met een nieuwe lus erbij. Het lijken wel gedachtes. Uit de ene gedachte ontpopt zich een nieuwe:
“Ik kan dit niet. Het wordt nooit wat met mij. Gisteren lukte het ook al niet.”
Meditatief breien

Groei door meditatief breien

In midden van al deze gedachtes en vragen, ervaar ik mijn lijf als een strakgespannen touw met een diameter van vier of vijf centimeter. Het draadje wol in mijn hand is daarentegen zacht en soepel en zal mij straks in de vorm van een gebreid kunstwerk de nodige warmte geven.
Ja, dit gaat mij lukken. Ik mag geloven, dat ik dit kan en dat ik mijn moeder niet nodig heb om een mooi stuk te breien. Ook niet om mijn gedachtes met de hare te voeden.
Ik laat dit gevoel even op mij inwerken. Ik hoef niet eens naar mijn breiwerk te spieken, het groeit op gevoel. Mijn continue aanhoudende gedachtes komen tot rust. Kijken naar het denkwerk in mijn hoofd groeit het vertrouwen dat ook deze brij slinkt met elke steek.
Meditatief breien is een uitgelezen moment voor overpeinzing, maar ook voor meditatie. Het leven en de gedachtes even stil zetten.
Zit jij thuis ook met een onafgerond breiwerk? Wat doe jij dan? Wil je breien combineren met meditatie?
Ik help je in beide gevallen op weg met meditatief breien.