aanraking

 

The conversation between your fingers and someone else’s skin. This is the most important discussion you can ever have.
Ian Thomas

In een aantal situaties kan het effectiever zijn om in een individuele setting de positieve werking van lichaamstherapie te ervaren. Als cliënt kom je door de persoonlijke aandacht en aanraking sneller in contact met het fysieke deel van jezelf: je leert voelen waar je spanning of ontspanning ervaart. Dit is een goed uitgangspunt voor meer balans én waardering voor jezelf. Zowel de aanraking als ook je eigen adem en de aandacht voor je lichaam zijn hulpmiddelen om meer inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt. De technieken die in de lichaamstherapie toegepast worden komen uit de Yoga, de Rebalancing® en de intuïtieve ontwikkeling.

Het doel van een sessie ‘lichaamstherapie’ en de kunst is uiteindelijk dat cliënt de oefeningen zelfstandig en op zijn eigen manier in het dagelijks leven kan integreren.

Reacties van cliënten

Op een woensdagochtend kwam ik bij Christiane voor een massage. Ik had al een paar weken erg veel last van mijn schouder en vreesde voor een ontsteking. Vorig jaar heeft ze me ook gemasseerd toen ik last had van een schouderontsteking en dat was me destijds erg goed bevallen.
We begonnen met een gesprekje over hoe de afgelopen tijd voor mij verlopen was. Ik had nogal een intens jaar achter de rug met veel ingrijpende gebeurtenissen op persoonlijk vlak. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat ik lichamelijk erg gespannen was. We hebben gekeken naar mijn houding en Christiane gaf me een fijne oefening om mijn hele lichaam te ontspannen.
Vervolgens mocht ik op de massagetafel liggen (op mijn buik) en begon de feitelijke massage. Ik moest mijn pijn een cijfer geven en omschrijven. Als de massage op een pijnlijk punt was, moest ik er naartoe ademen. Dit klonk in eerste instantie vreemd, maar het lukte wonderwel. Ik voelde van alles. De pijn ging van schouder naar arm naar borst, dan was hij weer weg en steeds vroeg Christiane wat ik beleefde, waar ze vervolgens al masserend op inspeelde.
Behalve mijn schouder, werd ook de rest van mijn lichaam gemasseerd. Hierdoor kon ik goed voelen hoe gespannen ik feitelijk was. Alsof mijn spieren opgedroogde elastiekjes waren, die nu lekker gesmeerd en uitgerekt werden.
Na een poosje mocht ik op mijn rug gaan liggen en ging de massage verder. Het gekke was dat ik op een gegeven moment erg emotioneel werd, terwijl ik normaal gesproken alles rationaliseer en moeilijk mijn emoties uit. Dit was heel verrassend en absoluut niet ongemakkelijk.
Christiane kondigde na bijna een uur aan dat de sessie bijna afgelopen was. Na de massage gaf ze me nog wat oefeningen mee voor thuis en ik voelde me erg ontspannen. Ik heb er erg veel aan gehad!

Muziekdocente 38 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.