Waarom is aandacht krijgen zo prettig?

Als ik aan aandacht denk – echte, intense aandacht – herinner ik mij een moment, dat mijn moeder een tekening voor me maakt. Ik zie haar nog zitten aan mijn tafel in mijn kamer met mijn potloden en mijn papier. Zes jaar ben ik en ze tekent prachtig. Eerst langs de bloemenmotieven van het sjabloon, daarna kleurt ze de bloemen één voor één in. Ze lijkt alle tijd van de wereld te hebben. Voor mijn gevoel duurt dit een eeuwigheid. De tekening heb ik heel lang bewaard. Bij soortgelijke momenten krijg ik nog steeds een enorm tintelend gevoel over mijn hele lijf. Bepaalde docenten kunnen hetzelfde gevoel bij mij oproepen. Bijzonder, als ik bedenk, dat dit de vakken zijn, waarin ik heel goede cijfers heb.

Weet jij nog, dat je als kind deze vorm van aandacht kreeg? Zo’n aandacht waarin je volledig jezelf mag zijn. Dat je ouders eventjes alleen maar tijd maken voor jou. Ze kijken naar je en observeren je vanuit liefde en geven je het gevoel dat ze trots op je zijn. Wie zal dit ooit vergeten?

Helaas zijn er oneindig veel meer momenten waarin we geen of maar de halve aandacht krijgen of voelen. Aandacht van ouders die eigenlijk nog met iets anders bezig zijn: de zaak, de carrière, het geld of hun eigen relatie en de problemen daaromheen. Je weet het als de dag van gisteren. Het verschil tussen echte aandacht en halve aandacht blijft voor altijd in je herinnering. En die herinnering is in elke vezel van je lichaam voelbaar.

Als je bereid bent voor een korte oefening, ga eens terug naar het moment waarin je echte aandacht ontvangt van een dierbare. Kijk naar wat je ziet: de ruimte, de persoon, de kleuren van de omgeving en de kleding. Luister naar de woorden, de toon, de impact. Misschien kun je de geuren van destijds nog waarnemen. Ervaar wat deze herinnering – zowel fysiek als mentaal – met je doet. Misschien is er één woord, wat deze ervaring het beste weergeeft. Als je wilt, schrijf dit woord op een vel papier. Je mag het inkleuren of versieren. Kijk af en toe naar de letters op het papier en wat dit doet met je gevoel.

Wil je met me delen, wat jouw gevoel erbij is?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *