
Wat is Rebalancing?
Rebalancing: waarom je lichaam meer weet dan je denkt
Op de tweede ochtend van een vierdaags Rebalancing-weekend werd mij bewust hoe helend lichamelijk contact kan zijn wanneer het met volle aandacht en in aanwezigheid gebeurt.
Een net afgestudeerde Rebalancer vroeg mij om samen ’te werken’. Op dat moment voelde ik me enorm gezien. Ik werd gekozen. Niet zoals vroeger bij gym, als we balspelletjes deden en ik als laatste overbleef.
De ontmoeting met deze Rebalancer, die ik nog maar net kende, voelde meteen vertrouwd. Er was direct een gevoel van veiligheid en oprechtheid, zonder enige achterdocht – iets wat bij vreemden snel in mij opkomt. Na een korte introductie van de docent kregen we de ruimte om te beginnen met tafelwerk. Ik had de keuze en besloot als eerste op tafel te gaan liggen. Ik ging op mijn buik liggen.
De Rebalancer legde zijn handen op mijn bovenrug. Meer niet! Deze aanraking bracht me zo dicht bij mijn verdriet dat ik niet anders kon dan intens huilen. Geen woorden, geen verklaringen – alleen het pure ervaren van zoveel onverwerkte emoties*. Sindsdien weet ik: mijn lichaam begrijpt zoveel meer dan mijn hoofd kan bevatten.
Hoe onverklaarbare klachten je leven kunnen beheersen
Hoe ga jij om met klachten, die je leven steeds weer in de greep lijken te houden? Herken je er iets van?
- Enorme spanning in je schouders of barstende hoofdpijn na weer een dag op het werk.
- Een knagend gevoel in je maag, waarvan je allang niet meer weet wanneer het begon.
- Dodelijke vermoeidheid die nooit echt verdwijnt, hoe goed je ook slaapt.
Het zijn enkele voorbeelden van klachten waar velen lang mee blijven rondlopen.
Je gaat van de ene specialist naar de ander. Maar zij kunnen vaak geen duidelijke oorzaak vinden, oefeningen helpen maar beperkt of tijdelijk en je vraagt je af: moet ik hier gewoon mee leren leven? Soms is exact dat wat je verteld wordt bij onverklaarbare (pijn-) klachten.
Maar wat als je lichaam al een antwoord heeft? Wat als die spanning, die druk, die vermoeidheid niet zomaar klachten zijn, maar signalen? Signalen die je iets duidelijk willen maken, een fluistering van binnenuit. Wanneer we deze zachte signalen negeren, worden ze luider – soms tot het punt dat ons lichaam begint te schreeuwen.
Door stil te staan bij wat je lichaam je vertelt, ontstaat er ruimte voor bewustwording en inzicht. Door te vertragen en even uit de snelheid van het dagelijkse leven te stappen, kun je beter voelen wat er in je leeft. En door je lichaam met aandacht te ervaren, ontdek je sneller waar het fluistert en wat het je wil zeggen.
Rebalancing is een manier die je helpt om die signalen beter te begrijpen. Niet door ertegen te vechten of ze weg te duwen, maar door ernaar te luisteren, ze te voelen en te ontdekken wat ze je willen vertellen.
Voelen wat vastzit
We leven in een wereld waarin alles snel moet, waarin we doorgaan en onszelf vertellen dat ‘het wel meevalt’. Bij mij was dat zelfs: “Stel je niet aan.” Maar je lichaam is eerlijk. Het houdt vast wat je niet verwerkt, wat je onderdrukt en wat je niet durft te voelen. Spanning in je nek, een beklemmend gevoel op je borst, een vermoeidheid die verder gaat dan alleen fysiek moe zijn – het is alsof je lichaam fluistert: ‘Hier moet je zijn, hier is iets wat je aandacht vraagt.’
Rebalancing is een manier om stil te staan en echt te voelen. Geen methode om ‘even snel te ontspannen’, geen trucje om je klachten weg te nemen. Het is een proces waarin je, met begeleiding en aanraking, verkent wat je lichaam als een verborgen schat bewaart. Maar het vasthouden van die schat – het onderdrukken van gevoelens, het negeren van signalen – kost ongemerkt veel inspanning. Het vraagt voortdurend energie om vast te houden, emoties op afstand te houden of pijn te verbergen.
Door deze inspanning te onderzoeken, te verkennen en te waarderen (!!!), ontstaat er ruimte voor bewustwording. Pas als je voelt hoe je vasthoudt, kun je ontdekken wat er misschien mag verzachten of veranderen. Dit kan alleen wanneer er geen oordeel is en niets wordt geforceerd.
Hoe verloopt een Rebalancing-sessie?
Een Rebalancing-sessie verloopt niet volgens een vast patroon. De hieronder genoemde stappen dienen als richtlijn voor een sessie maar geven weer wat de aandachtspunten zijn. Soms kunnen we een stap overslaan, soms rond ik een sessie na stap drie af.
1. Aankomen in het moment
We starten altijd door te landen in het hier en nu. Dit doe ik door je te vragen wat er op dit moment speelt. Daarbij verzanden we niet in verhalen. Dat lijkt vreemd, maar ik tracht je steeds weer te brengen naar een staat van voelen.
Voorbeeldvragen: Wat voel je op dit moment in je lichaam? Voel je ergens spanning? Wat merk je?
2. Stil staan bij dat wat je voelt
Je lichaam is een waardevolle bron van informatie. We onderzoeken welke gevoelens, spanningen of sensaties aanwezig zijn zonder er iets van te vinden en te veranderen. Dit helpt je om uit je hoofd te komen en meer in contact te zijn met jezelf. En ik voel met je mee.
Voorbeeldvragen: Waar in je lichaam voel je iets? Wat gebeurt er als je daar met je aandacht bij blijft?
3. Aanraken in aandacht
Met de lichamelijke ervaringen d ie je hebt waargenomen, ga ik je aanraken. Het zei op tafel of op de stoel. Daarbij ga ik me open stellen voor wat ik zelf in mijn lichaam ervaar en mij verbinden met jou lichaam. Tijdens dit moment stel ik me open voor jouw ervaring. Het kan zijn, dat we daarin helemaal niet praten of juist heel veel. Alles is mogelijk. Hoe dat verloopt weet ik van te voren niet.
4. Doorvoelen en transformatie
Het doorvoelen van iets, waar we zo ons best voor doen om het niet te voelen, is niet simpel. Maar het is wel de weg eruit. Samen en in contact met elkaar, observeer je hoe je dat doet. Soms kom je in de weerstand, soms opent zich iets. Dat heeft tijd nodig en zelfzorg. In de transformatie kan het ontspannen.
5. Afronding en integratie
We sluiten de sessie af met een kort reflectiemoment. Dit helpt je om beter in contact te komen met het lichaam en de ervaring te laten landenin het lichaam.
Voorbeeldvraag: Hoe kijk je nu naar wat je aan het begin voelde?
Wat je probeert te vermijden,
bevat vaak de sleutel tot bevrijding
Met mijn handen luisteren
Een Rebalancer werkt niet alleen met aanraking, maar ook met diepe aandacht. Door zachte, bewuste aanraking word je uitgenodigd om je lichaam opnieuw te ervaren. Misschien merk je hoe gespannen je buik eigenlijk is, of hoe je adem zich oppervlakkig houdt. Misschien ontdek je dat je altijd onbewust je schouders optrekt. Of dat je verdriet voelt dat je nog nooit echt hebt toegelaten, zoals in mijn geval.
Tijdens een Rebalancing-sessie hoef je nog niets op te lossen. Je hoeft niets te veranderen. Je mag simpelweg ervaren hoe het nú is. En precies daar, in dat bewust ervaren, begint er iets te bewegen. Spanning kan verzachten, adem kan ruimer worden, energie kan weer stromen. Een goede Rebalancer begel eidt je daarbij, met aandachtige handen en samen met jou, om de schat die je lichaam bewaart te openen.
Een ontmoeting met jezelf
Rebalancing is niet iets wat je ‘ondergaat’. Het is een samenwerking tussen jou, je lichaam en de Rebalancer. Het nodigt je uit om jezelf te ontmoeten op een diepere laag, om met nieuwsgierigheid en zonder haast te verkennen wat in jou leeft.
Veel mensen merken dat ze na een sessie meer ruimte voelen – niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Er ontstaat helderheid, een gevoel van thuiskomen in je eigen lichaam. Niet omdat iemand iets ‘voor je heeft opgelost’, maar omdat je zelf hebt gevoeld wat er was. En dat is waar werkelijke ontspanning en verandering kan plaats vinden.
Herken je jezelf in deze woorden? Misschien is het tijd om te ontdekken wat je lichaam jou wil vertellen.
Hoi, ik ben Christiane.
De opleiding tot Rebalancer heb ik tussen 2012 en 2015 gevolgd bij het Rebalancing Centrum.
Sinds 2016 ben ik lid van de vereniging Rebalancing Nederland, waar gediplomeerde Rebalancers zijn aangesloten. Sinds 2019 vervul ik daar met veel plezier de rol van webmaster en bestuurslid.
Ben je nog benieuwd naar dat sterretje in de eerste alinea? Lees daarvoor mijn blog Leren voelen. Ook op mijn website Yoga bij kanker deel ik veel over de gevolgen van kanker en wat me ertoe gebracht heeft een Yoga- en Rebalancingopleiding te volgen.

Zin in een Rebalancing-sessie gekregen?
Volg vooral je gevoel en maak een afspraak.