Yoga en gezondheid

Bestaat er een verband tussen yoga en gezondheid?

Yoga heeft mijn leven én gezondheid op veel vlakken veranderd. Als puber in een moeilijke thuissituatie en zeker tijdens mijn borstkankertraject. Het gaf me mentale rust die ik zo hard nodig had als zestienjarige. En tijdens mijn ziekteproces heeft Yoga me geholpen om mijn lichaam en geest weer in verbinding te brengen, zonder druk of oordeel. De combinatie van bewegen, ademen en écht voelen heeft mij fitter en sterker gemaakt dan ik ooit had durven hopen.

Dat gun ik jou ook. Daarom heb ik hier de 20 belangrijkste gezondheidsvoordelen van yoga op een rij gezet.

Christiane over Yoga en gezondheid

Yoga als krachtige ondersteuning voor jouw gezondheid

De voordelen van Yoga op je gezondheid

Yoga: Meer dan alleen ontspanning

Misschien weet je al dat yoga ontspannend kan zijn, maar wist je ook dat het een waardevolle ondersteuning kan bieden bij uiteenlopende gezondheidsproblemen? Veel vrouwen die vastlopen met vage klachten, onverklaarbare pijn, of in een langdurig traject bij artsen en ziekenhuizen terechtkomen, hebben baat bij het volgen van yogalessen. Yoga biedt een weg om fysiek, mentaal en emotioneel weer in balans te komen.

Misvattingen over Yoga

Helaas bestaan er veel hardnekkige misvattingen over yoga. Zo denken sommige mensen dat je persé lenig moet zijn om aan yoga te kunnen beginnen. Niets is minder waar: yoga is er juist om je lichaam te helpen weer soepel en sterk te worden, stap voor stap en in je eigen tempo. Je hoeft geen ervaring te hebben of ingewikkelde houdingen te beheersen om “aan yoga te doen”. Bij elke oefening geldt het motto: de weg is het doel!

Yoga voor rust, zelfs met een onrustige geest

Daarnaast leeft het idee dat je rust in je hoofd moet hebben voordat je kunt beginnen met yoga. In werkelijkheid is het juist díe rust die je tijdens de yoga kunt gaan ervaren. Yoga helpt je om je gedachten te kalmeren door bijvoorbeeld je ademhaling te verdiepen, zodat je ook met een onrustige geest welkom bent op de mat.

Daarom beoefenen wij in Yoga het observeren van:

Fysieke ervaring

Welke fysieke ervaring dient zich aan?

Zintuigelijke sensaties

Welke geluiden neem je waar van buiten de ruimte? Welke geluiden neem je waar van binnen de ruimte? Welke geluiden neem je waar aan de binnenkant van je lichaam?

De alomtegenwoordige zwaartekracht

Voel aan de hand van de afdruk die je nalaat op de ondergrond je gewicht. Neem de aarding waar.

De ademhaling

Ervaar je de adembeweging van het lichaam? Hoe voelt de inademing, hoe voelt de uitademing?

De gedachtestroom

Kun je de gedachtes opmerkingen? Hoe voelen de pauzes ertussenin?

Je emoties

Wat is de basisemotie van dit moment?

Yoga is praktisch, geen ‘zweverigheid’

Soms wordt yoga gezien als iets ‘zweverigs’. Ik krijg dan een big smile op mijn gezicht, want ik denk altijd als je iets ‘zweverigs’ wilt, moet je niet bij mij zijn.  Yoga is juist een heel praktische manier waarbij we het lichaam gebruiken om in contact te komen met de geest. Daarbij helpen ons de verschillende oefeningen om echt in het lichaam aanwezig te zijn en om uiteindelijk jezelf beter te ervaren, te leren kennen, zonder enige vorm van oordeel of prestatie.

Mijn persoonlijke ervaring met Yoga en gezondheid

Zelf heb ik ervaren hoe yoga mij heeft geholpen om te gaan met vermoeidheid en om de mentale impact van borstkanker te verwerken. Het heeft me niet alleen fysiek sterker gemaakt, maar gaf me ook de innerlijke kracht om het herstelproces op alle niveaus aan te gaan. Dit is wat ik iedereen van harte gun.

Jouw weg naar welzijn met Yoga

Als jij voelt dat yoga je zou kunnen ondersteunen op jouw eigen weg naar een betere gezondheid, ongeacht waar je nu staat en altijd in afstemming met jouw mogelijkheden, ben je hier op de juiste plek. Begeef je op het pad van yoga. Dat ben je gewoon waard!

Fysieke gezondheid en kracht door Yoga

1. Yoga verlicht lichamelijke spanning

Wie kent het niet? Spanningen in je nek, rug en schouders, maar ook in je kaken en zelfs in je handen. De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn, en soms merk je het zelf niet eens meer. Fysieke spanning is een echte energie-slurper en kan je doodmoe maken. Velen lopen er jarenlang mee, soms bij verschillende behandelaars.

In yoga leer je juist goed naar je lichaam te luisteren, en kom je in contact met deze spanning. In het begin kan dat best spannend zijn, want je gaat dingen voelen waarvan je misschien niet wist dat ze er waren. Daarom vraagt het moed om rustig te gaan zitten, te ervaren hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt, en te voelen hoe het lichaam op de adem meebeweegt.

Als je dat moment kunt pakken, als je volledig aanwezig kunt zijn in het hier en nu, kom je in contact met je lichaam – met de verkramping, de vernauwing, de blokkades die je hebt vastgehouden. Dit is het moment waarop je kunt loslaten en weer meer energie kunt voelen, of minder vermoeid bent.

(In een ander blog vertel ik meer over hoe ik dit zelf heb ervaren. Een half jaar na mijn behandeling voor borstkanker ging ik doodvermoeid naar de eerste lesdag van de yogadocentenopleiding en kwam herboren thuiskomen. De grote ogen van mijn man zie ik nog steeds voor me.)

2. Yoga vergroot je flexibiliteit en soepelheid

Spanning kan ook verholpen worden door het lichaam lekker te rekken, te strekken, te buigen en in gekke bochten te wringen. Daarom zijn de fysieke oefeningen in een yogales ook zo belangrijk. Ik noem het altijd lekker spelen met het lichaam. Kijken wat het kan.

Daarvoor hoef je dan ook niet flexibel en soepel te zijn, je zult het hooguit worden.

Voor velen is dit als het verkennen van een stad tijdens je eerste bezoek. Soms durf je een straatje in te gaan, maar als je even stilstaat en blijft kijken, dan lijkt het minder guur dan in eerste instantie en neem je een nieuwe afslag. Zo werkt het ook met het lichaam.

De eerste keer voelt een beweging nog wat houterig maar naar mate je langer oefent, wordt het steeds makkelijker. Dat kun je al heel goed ervaren bij het rondjes draaien met het bekken. De ene kant voelt heel anders dan de andere kant. Meestal merk je dat niet op. Mijn cursisten weten ondertussen, dat ik het meestal wel vraag. Ik zie het aan hun glimlach, als ze het waarnemen. Zo fijn, kan het voelen, je lichaam te leren ervaren.

Ik zeg ook graag: Het gaat er niet om je góed te voelen maar om je goed te vóelen.

Op mijn soundcloud-account heb ik een drietal ingesproken oefeningen voor je, waarmee je dit gezondheidsvoordeel kunt oefenen.

3. Yoga versterkt je spieren

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 600 verschillende spieren. Sommigen hebben de neiging om te verkrampen, bijvoorbeeld de nekspieren, kuiten of kaken, anderen hebben de neiging om te verslappen, kijk maar naar je buik of je billen.

We doen er goed aan om dit effect wat te minimaliseren: om spierversterkende oefeningen te doen voor de slappe spieren en om verkrampte spieren wat te strekken.

Door spierversterkende oefeningen te doen, vergroot je niet alleen de kracht, maar ook de stabiliteit en het uithoudingsvermogen van je lichaam. Sterke spieren helpen bovendien om blessures te voorkomen, ondersteunen een betere houding en geven je gewrichten meer bescherming. Iets wat we naarmate we ouder worden hard nodig hebben.

Spieren zoals de kernspieren, die in je buik en rug zitten, zijn essentieel voor het stabiliseren van je lichaam bij al je dagelijkse activiteiten. Door het versterken van te slappe spieren ontlast je de te gespannen spieren. Hierdoor beweeg je makkelijker.  Iets wat zelfs een cursiste na haar eerste stoelyogales mij vertelde: de volgende dag liep zij soepeler naar de winkel.

Het versterken van slappe spieren en het ontspannen van gespannen spieren helpt om fysiek beter in balans te blijven en om valpartijen te voorkomen. Het brengt je ook mentaal beter in balans.

4. Yoga verbetert je houding

Wanneer we aandacht besteden aan het versterken van slappe spieren en het ontspannen van verkrampte spieren, verbetert niet alleen onze balans maar ook onze houding. Hierdoor zetten wij een vicieuze cirkel in gang. Want een verbeterde houding ontlast te gespannen spieren en versterkt slappe spieren.

Dit zorgt ervoor dat we nog gemakkelijker en energieker bewegen, wat het dagelijks leven een stuk comfortabeler maakt en pijnklachten vermindert.

Als het ons lukt de vicieuze cirkel in gang te zetten heeft dat niet alleen fysieke voordelen, maar draagt ook bij aan ons zelfvertrouwen en welzijn.

5. Yoga ondersteunt je natuurlijke adem

In Yoga draait alles om de adem.

In de oude teksten, zoals de Upanishads en de Yoga Sutra’s van Patanjali, wordt de adem beschreven als prana, wat ook wordt vertaald als “levensenergie” of “levenskracht.” Volgens de yogafilosofie stroomt prana door het lichaam en heeft het invloed op zowel het fysieke als het spirituele welzijn van de mens.

In feite laten we iets van buiten af naar binnen stromen en vervolgens weer naar buiten stromen. De adem zorgt daarmee voor een continue verbinding tussen binnen en buiten, tussen jou en de ander. Daarmee vormen we een geheel met de wereld om ons heen.

Per dag ademen we circa 22.000 keer in en uit, meestal zonder ons er bewust van te zijn. Het ademritme wordt beïnvloed door onze emoties. Iedereen kent de gezegdes rondom ademen:

Even op adem komen

Even rust nemen om bij te komen of uit te rusten.

Iets in één adem noemen

Twee dingen direct met elkaar verbinden of vergelijken, alsof ze van gelijk belang zijn.

Een lange adem hebben

Doorzettingsvermogen hebben; iets kunnen volhouden.

Zijn laatste adem uitblazen

Sterven.

Zijn adem inhouden

Vol spanning of angst ergens op wachten.

Geen adem meer hebben

Buiten adem zijn, of uitgeput zijn.

Met iemand in dezelfde adem ademen

Met iemand een heel hechte band hebben of dezelfde overtuigingen delen.

Allemaal vertellen ze iets over een bepaalde emotionele lading.  Maar hoe vaak staan we nou eigenlijk stil bij hoe wij ademen?

Vanuit het perspectief van de yogafilosofie kan het bewust gebruiken van de adem helend werken. Door de adem bewust te vertragen en verdiepen, kunnen gevoelens van angst, boosheid en stress worden verminderd. Dit proces maakt de weg vrij voor persoonlijke groei en innerlijke rust. Iedereen weet dat zodra zich heftige emoties aandienen de adem erop reageert. Bij een schrikreactie stokt je adem, bij heftig verdriet is de adem hortend en stotend, bij angst en een diep trauma vaak heel stil. Zodra we ‘grip krijgen’ op de adem, kunnen we onze emoties positief beïnvloeden.

Mij viel ooit op dat ik mij in contact met mensen met een hoge, snelle adem onprettig voel. Ik krijg dan een opgejaagd en onveilig gevoel. Door mijn aandacht nu op mijn eigen – meestal rustige adem – te vestigen, kan ik beter overeind blijven in contact met mensen met een hoge adem.

Dit is maar een voorbeeld hoe aandacht voor je adem je in moeilijke situaties kan helpen ontspannen te blijven. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Je ziet hoe alles met elkaar samen hangt. Wij zijn één holistisch geheel.

6. Yoga stimuleert je bloedsomloop en hartgezondheid

Aandacht voor je adem en lichamelijk oefeningen zorgen samen voor een betere levenskwaliteit. Een bewuste, rustige adem zorgt voor een rustigere hartslag, waardoor je je prettiger gaat voelen. Yoga kan helpen een te hoge bloeddruk weer omlaag te brengen.

De lichamelijke oefeningen in yoga ondersteunen de gehele bloedsomloop. Dit komt niet alleen door de fysieke inspanning, maar ook door de specifieke werking van de verschillende houdingen.

Zo bevorderen omgekeerde houdingen, waarbij je benen in de lucht zijn, de bloedstroom in de benen. Dit is ideaal als je regelmatig last hebt van zware, vermoeide benen en opgezwollen voeten.

Gedraaide houdingen geven bovendien een zachte massage aan de organen in de buik, wat de bloedsomloop in deze organen stimuleert. Een bewuste buikadem ondersteunt dit proces eveneens.

Het mooie is, dat je al deze oefeningen mag doen binnen je eigen mogelijkheden en het navoelen net zo belangrijk is, als de oefening zelf. Daardoor hebben maar weinig van mijn cursisten last van spierpijn. 

7. Yoga bevordert een gezonde spijsvertering

Door een bewuste buikadem en de gedraaide houdingen wordt niet alleen de bloedsomloop maar ook de spijsvertering gestimuleerd. Een bewuste adem heeft ook invloed op ons zenuwstelsel, we voelen ons prettiger. Dit zorgt wederom voor een verbeterde spijsvertering. Je ziet dat we ook hier weer een positieve invloed kunnen hebben op een vicieuze cirkel.

Als we dan nog voeden zonder geraffineerde suiker en bewerkt voedsel maar met veel verse groentes helpen we mee aan een gezonde en energieke levensstijl, geheel volgens het holistisch principe.

Innerlijke rust en helderheid

8. Yoga kalmeert stress en vermindert gevoelens van onrust

Stress en onrust hebben een enorm effect op ons welbevinden, niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Dat wordt vaak onderschat. Zij zorgen voor een onveilig gevoel, waardoor verschillende processen in het lichaam niet meer doen, wat ze zouden moeten. Want als je in gevaar bent en voor een leeuw moet rennen, zal het lichaam alles in gang zetten om dit te bewerkstelligen. Daarvoor kent hij 7 verschillende processen:

Je hartslag en je ademhaling versnellen, want je hebt zuurstof nodig om te rennen voor je leven.

De spierspanning neemt toe, om je lichaam klaar te stomen op de bedreiging.

Je bloeddruk stijgt om snel in actie te komen.

Je cortisol- en adrenalineproductie neemt toe om je alertheid te verhogen.

Het spijsverteringsstelsel raakt in de war. Sommigen krijgen ter plekke diarree.

Je immuunsysteem wordt onderdrukt en je bent vatbaarder voor infecties, ziektes en onbegrepen pijn.

Je denkprocessen stoppen en je spraakcentrum valt uit. Je hebt immers niets aan een heldere gedachtegang of een discussie met de leeuw.

Dit zijn waardevolle processen voor de korte momenten van enorme stress en spanning. Door dat velen van ons voortduren een vorm van stress en spanning ervaren, worden al deze processen ook voortdurend in stand gehouden. Dit heeft een negatief effect op ons zenuwstelsel. Op hoe we ons voelen.

Yoga, ademoefeningen en meditatie helpen je op al deze vlakken om de schade van stress op lichamelijk gebied te beperken. Ik gun je dit van harte.

9. Yoga versterkt je concentratie en mentale helderheid

Je begrijpt natuurlijk dat het moeilijk is om in stressvolle situatie nog helder te denken. Tijdens elke bewuste adem ‘trainen’ we ons brein om scherp te blijven. In Yoga krijg je de kans om dit te doen tijdens alle oefeningen ongeacht of het spierversterkende of spierontspannende oefeningen zijn, houdingen voor meer balans of kracht.

Elke keer leiden we de aandacht naar onze adem.

10. Yoga stimuleert positieve gedachten en een opgewekt gevoel

Hoe vaker het lichaam een ervaring van rust zal krijgen, wordt positief en opgewekt gevoel gestimuleerd. Dit brengt ons bij een volgende vicieuze cirkel. Want een opgewekt gevoel zorgt weer voor een ontspannen zenuwstelsel, waarin de processen die door stress ontstaan onderdrukt worden.

11. Yoga verdiept je zelfbewustzijn en vergroot eigenwaarde

Als je eenmaal grip krijgt op de verschillende processen van het lichaam, krijg je grip op je leven. Iets wat je dus in feite zelf in de hand hebt. Dat klinkt misschien hard en oneerlijk.

Ook op dit gebied ben ik ervaringsdeskundige: geluk heb je zelf in de hand.

12. Yoga geeft je kracht om veerkrachtig en met aandacht te leven

Als je eenmaal voelt hoeveel invloed je hebt op je eigen geluk, krijg je de regie over je eigen leven terug. Je voelt je zo veel gelukkiger en energieker. Als de aandacht niet meer uitgaat naar de fysieke en mentale stress kun je met meer aandacht in het leven staan. Daardoor gaat het weer makkelijker worden aandacht te richten op de adem, verschillende oefeningen maar ook de dagelijkse terugkerende taken.

13. Yoga brengt je nachtrust in balans

Als je overdag volop in de stress zit, is het niet gek, dat dit systeem ’s nachts gewoon door blijft gaan. De kwaliteit van je slaap vermindert. Yoga zal je erbij helpen om de gedachtestroom te kalmeren om vervolgens makkelijker in slaap te vallen en door te slapen. Daarnaast bieden verschillende oefeningen juist baat bij slaapproblemen terwijl anderen juist meer activeren. Een hoofdstand aan het einde van een dag zal ik niet adviseren. Het verhoogt de bloeddruk en maakt juist alert wat je slaap niet persé bevordert. Lees gerust nog even over de 7 lichamelijke processen bij stress.

Emotionele balans en vertrouwen

14. Yoga ontwikkelt geduld en compassie voor jezelf en anderen

Geduld en compassie, wie wil dat nou niet? Ik leg je graag uit hoe je dit aan de hand van yogaoefeningen ontwikkelt. Als we kijken naar de 84 klassieke yogahoudingen, ook asana’s genoemd, hebben we voor onszelf meteen het einddoel voor ogen. Maar in Yoga gaat het niet om dat doel. Het gaat om de reis die je binnen een oefening aflegt, niet om de perfecte uitvoering. Daarin zijn volgende vragen behulpzaam:

    Hoe start je een houding?

    Voel je voldoende gronding?

    Welke gedachtes komen er bij je op?

    Kun je de adem observeren?

    Waar voel je spanning of ongemak?

    En nog belangrijker: Waar voel je ruimte?

    De adem ondersteunt deze reis elke seconde. Dit vraagt een enorm geduld van de cursist. Hij wordt zich bewust van zijn grenzen, terwijl hij uitgenodigd wordt oordelen los te laten. Als dit eenmaal lukt, vind er een soort zelfrealisatie plaats, waarna de acceptatie kan plaatsvinden.

    Ze horen mij vaak zeggen tijdens een oefening: Vergelijk je niet met mij of je buurvrouw, zelfs niet met jezelf de vorige keer.

    De meesten waarderen mijn vraag om een glimlach op hun gezicht te toveren tijdens een oefening. Dan weet ik dat ze ontspannen in acceptatie.

    15. Yoga brengt je emoties in balans en geeft innerlijke rust

    Door op fysiek niveau te werken aan het herstel van ons gestreste zenuwstelsel, brengen we onze emoties in balans en krijgen we meer rust in het leven. De adem speelt daarbij een belangrijke factor. Dit is wat ik na een les ook vaak terugkrijg. Het was zo lekker, het voelde ontspannen. Ik zie het daaraan dat cursisten gapen of zuchten en stralender naar buiten gaan.

    16. Yoga versterkt de verbinding met jezelf en je relaties

    Het is bijna vanzelfsprekend dat dit de verbinding met jezelf maar ook met anderen verandert. Als je steeds opnieuw ervaart, dat wat je doet in de les gewoon goed is, neemt je zelfvertrouwen steeds meer toe. Sommigen kunnen daar nog echt heel verbaasd over zijn. Dit kan je een gevoel van diepe vrede geven.

    Verbinding met je innerlijke zelf

    17. Yoga versterkt de connectie met je diepere zelf

    Als dat diepe gevoel van vrede eenmaal geland is in je lichaam en in je ziel, heb je echt goede stappen gezet op het pad van spiritualiteit. Ik wil benadrukken dat zelfs dit geen doel op zich is. Net als al die lichamelijke oefeningen op de mat geen doel zijn. Maar als je zo nu en dan eens proeft aan die gevoel dat het allemaal goed is zoals het is, wordt de connectie met je binnenste steeds groter en makkelijker.

    De adem speelt hier weer een belangrijke rol. Aan de hand van de adem voel je je vanbinnen. Als je dat ontwikkelt spreken we van enige spiritualiteit. De term spiritualiteit komt van het Latijnse werkwoord ‘spirare’ en betekend ‘ademen’. Dat maakt het voor mij ook zo ongeloofwaardig, als iemand beweert dat hij niets heeft met spiritualiteit. Hoe kan dat??? Elk levend en ademend wezen is spiritueel, daarvoor hoef je niet eens aan Yoga te doen.

    18. Yoga verhoogt je bewustzijn en intuïtieve kwaliteiten

    Zodra die sterke band met jezelf wat verder is ontwikkeld, spreek je eigenlijk al van een verhoogd bewustzijn. Als de spanning losgelaten is, blokkades wat afbrokkelen, er fysiek meer ruimte komt voor de adem, dan ontwikkelen zich ook intuïtieve kwaliteiten. Je voelt het allemaal een beetje beter aan. Iedereen kent die soort effecten. Je komt ergens binnen en je voelt direct dat er iets niet pluis is. Als kind voelde je dat misschien nog veel sterker. Ik herinner me bijvoorbeeld hoe ik van school thuiskwam en mijn moeder de deur opendeed met de deurintercom. Op dat moment wist ik precies hoe de sfeer in huis was. Zonder haar direct te zien, voelde ik of haar vriend thuis was en of er spanningen waren. Dit alles terwijl ik nog twee verdiepingen lager stond.

    Door een overactief zenuwstelsel verliezen we deze vaardigheid. Een regelmatige beoefening van Yoga en van meditatieve oefeningen kunnen we ze weer ontwikkelen. Dit kan zelfs door een wandeling door een stil bos of door te tuinieren. Alles wat je met aandacht voor jezelf en je handelingen doet is een vorm van Yoga. Wellicht kun je er eens over nadenken, welke van je dagelijkse handelingen je eens heel bewust zou willen uitvoeren. Ik koos op begeven moment voor bewust strijken. Het bijzondere daaraan was, dat ik begon te merken, wanneer de temperatuur van het strijkijzer veranderde. Het leek net alsof bij een hogere temperatuur het ijzer wat meer plakte aan de stof.

    Welke activiteit zou jij eens met wat meer bewustzijn willen uitvoeren?

    19. Yoga helpt bij het verdiepen spirituele inzichten en groei

    Zodra de ontwikkeling van spiritualiteit in gang is gezet, gaat het ook niet meer stoppen. Je zult steeds meer momenten zien van spirituele inzichten. De mogelijkheden zijn ongelimiteerd.

    Een leven in balans en harmonie

    20. Yoga versterkt je zelfvertrouwen en eigenwaarde

    We zijn vaak geneigd ons druk te maken over wat anderen van ons denken. Dit kan een flinke bron van stress zijn en werkt vaak negatief op ons eigenwaarde. Yoga kan helpen om deze zorgen los te laten en je zelfwaardering te vergroten. Door de aandacht naar binnen te richten, leer je stap voor stap dat jij precies goed bent zoals je bent, onafhankelijk van de meningen van anderen. Op de yoga-mat zet je hierin de eerste stappen.

    Yoga brengt je terug bij je authentieke zelf, met meer rust en acceptatie.

    “Wees jezelf, want alle anderen zijn al bezet.” – Oscar Wilde

    Als het eerste zaadje van zelfvertrouwen eenmaal is geplant, groeit het langzaam uit tot een diepe, innerlijke kracht die je met elke nieuwe stap steeds meer voedt en sterker maakt. Je zult merken dat dit vertrouwen zich in jou verankert, als een bron waaruit je kunt blijven putten. Hierdoor ontstaat een natuurlijke balans, en je begint bewuste keuzes te maken die echt bij jou passen. Of het nu gaat om meer beweging, waardevolle tijd met familie en vrienden, of een voedingspatroon dat je energie geeft – alles wordt een reflectie van jouw verlangen naar gezondheid en welzijn.

    Yoga kan je hierbij een prachtig kompas bieden. Het leert je niet alleen om te luisteren naar je lichaam, maar ook om je gedachten tot rust te brengen en helderheid te vinden in wat voor jou echt belangrijk is.

    Vanuit mijn hart hoop ik dat dit leven ook voor jou werkelijkheid wordt. Uit eigen ervaring weet ik dat yoga invloed heeft op je gezondheid en hoe bijzonder het voelt om in verbinding te zijn met jezelf – een gevoel van rust, kracht en vervulling dat je zal begeleiden op jouw unieke pad.

    Christiane Gathmann - Studio Seele

    Yoga en gezondheid

    Heb jij nu nog twijvels? 😉