,

Yoga is voeding

Van yoga-beoefenaars is algemeen bekend dat de meesten zich vaak wat meer bewust zijn van hetgeen zij eten en drinken. Sommigen zweren bij biologische voeding, anderen eten vegetarisch of veganistisch en zelfs ayurvedisch en 5-elementen-voeding zijn onder yogi’s alom bekende begrippen. Hoe dan ook, als je yoga beoefent, kijk je bewuster naar wat je doet, dus ook naar wat je tot je neemt.

Bij mijzelf heeft dit bewustwordingsproces ertoe geleid dat ik mij al enkele jaren bezig houd met de voeding volgens de 5 elementen uit de TCG (Traditionele Chinese geneeswijze). Ik ben hierdoor bewuster gaan koken en bewuster gaan eten. Daar voel ik me dan ook heel goed bij en heeft mijn bewustwording op uiteenlopende gebieden van het leven verandert.

Voedsel in de vaste vorm

Als wij het over voeding hebben denken wij misschien in eerste instantie aan ‘eten’. De vorm waarin wij dit tot ons nemen is enigszins VAST en één van de belangrijkste bronnen van energie voor ons lichaam. Het bijzondere is dat als wij besluiten – uit welke overtuiging dan ook – niet meer te eten, dan noemen wij dit ‘vasten’. Het is algemeen bekend, dat wij wel 40 dagen zonder vast voedsel kunnen leven, sommigen zeggen zelfs 70 dagen en nog langer.

Water

Naast deze vaste vorm van voedsel nemen wij ook een VLOEIBARE vorm van voedsel tot ons, o.a. water. Het lichaam van een volwassen man bestaat voor 60%, dat van een vrouw voor 55% uit water. Waarom dit verschil? In het lichaam van een vrouw is meer vetweefsel aanwezig en vetweefsel bevat minder water dan spierweefsel. Baby’s bestaan trouwens voor 78% uit water. Zelfs je botten en tanden bestaan voor ca. 15% uit water. Drinken wij voldoende dan wordt het aanwezige water in het lichaam voldoende ververst. Zonder water of ander vloeibaar voedsel kunnen wij maar 3 tot 6 dagen overleven. Dit is uiteraard afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals het weer of de fysieke gesteldheid.

Adem

Misschien wel een apart begrip: Gasvormige voedsel… Behalve deze twee vormen van voedsel is er – en daar wordt het interessant voor de yogi – nog een andere vorm van voedsel: het GASVORMIG voedsel, onze adem. Zonder adem overleven wij slechts enkele minuten. Ondanks dat wij maar zo kort zonder adem kunnen, wordt het belang ervan bij velen enorm onderschat. Zij zijn zich niet bewust van hun adem en de adembeweging in het lichaam. Uitzonderingen nagelaten, wij als yogadocenten weten er alles van.

Een bewuste adem, die het hele middenrif omlaag laat komen en weer ontspannen is een goede massage voor de buik en onze ingewanden. Yogi’s zeggen het ‘wakkert agni aan’.

Yogadocenten hebben geleerd en waarschijnlijk zelf ervaren, dat de adem en het gevoel in direct verband met elkaar staan. Zo vluchtig als de adem kan zijn, zo vluchtig is soms een gevoel. Maar als je met je aandacht bij de adem bent, dan kan het bijna niet anders dan dat je in het ‘Hier en Nu’ bent.

Wat is het mooi, dat wij onze studenten zo nu en dan een goed gevoel kunnen geven door ze te laten ervaren wat bewuster in- en uitademen met je kan doen.

Voeding voor de ziel

In mijn werkveld binnen Rebalancing® ben ik nog een hele andere vorm van voedsel tegengekomen: de aanraking, een liefdevolle, aandachtige hand op de schouder of een rug. Een tere streling, wrijving, maar ook een diepere aanraking, die langs het bindweefsel en de spieren gaat. Dit is voor mij ‘voedsel voor de ziel’. Voedsel dat uiteindelijk niet fysiek binnen komt, maar door de mensen die het ervaren, wordt het zeer gewaardeerd.

Hierbij is alle aandacht in de eigen hand en in het contact met de ander. Niet om te corrigeren, maar om het bewustzijn van de ander naar het lichaam of verschillende delen ervan te brengen. Niet om iets te veranderen, maar om samen en aandachtig te onderzoeken. Het zelfde in feite, wat wij ook met yoga beogen.

Misschien ben jij het (deels) eens met mij of oneens. Deze overweging is geen wetenschappelijk onderbouwde overweging, maar een puur gevoelsmatige en persoonlijke benadering. Misschien heb je opmerkingen of aanvullingen. Wees vrij om hierop te reageren. Ik kijk erna uit!

Wil jij je ziel voeden met deze laatste vorm, neem ik je ziel graag in mijn handen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *